Guardamar del Segura

Vad finns det att se och göra i Guardamar del Segura?

Var ligger Guardamar del Segura?

Guardamar del Segura, även känd som Guardamar, ligger på Södra Costa Blanca, i provinsen Alicante, Valencian Community, Spaniens östkust. Den har 11 kilometer stränder och de närmaste städerna som den gränsar till är Torrevieja i söder, Rojales och San Fulgencio i väster och staden Elche i norr.


Den utgör en del av comarca Vega Baja, som också inkluderar andra städer som Orihuela eller den redan namngivna Torrevieja, i södra delen av provinsen Alicante. Dess namn kommer från floden Segura, som rinner in i staden.


Det har en befolkning på mindre än 16 000 invånare i ett område på drygt 35 km2, ett antal som multipliceras under sommarsäsongen eftersom det är en mycket attraktiv stad för bostadsturism tack vare sitt goda klimat, sina stränder och sitt utbud av tjänster.

play

Varför bo i Guardamar del Segura?

Varför bo i Guardamar del Segura?

En liten strandstad

Om du vill bo i en stad vid havet men undvika storstäderna är Guardamar något för dig.

Det är inte för stort men har mer än tio kilometer strand och kännetecknas också av en rik ekologisk miljö med stor naturlig skönhet.

Vädret i Guardamar del Segura: sol året runt.

Guardamar del Segura har ett bra klimat och 300 soldagar per år.

De genomsnittliga temperaturerna och milda vintrarna innebär att du kan njuta av den öppna luften varje månad på året för att gå på promenad eller utöva alla typer av sport.

Gastronomi i Guardamar

Gastronomi i Guardamar

I Guardamar del Segura hittar du många restauranger med nationella och internationella rätter från många länder. Dess gastronomi representeras av två lokala produkter, ñora och havsräka:


 • ñora från Guardamar är en liten röd paprika med en söt boll, som ger smak och arom till beredningen av risrätter.

 • Guardamar-räkan, med sin karakteristiska trefärgade svans: lila, röd och gul, fiskas i sammanflödesområdet mellan sötvattnet i Segura-floden och saltvattnet i Medelhavet.

Varje år sedan 2005 hålls ”Setmana Gastronòmica de la Nyora i el Llagostí” i Guardamar del Segura organiserad av en utvald grupp restauranger som ingår i Guardamar Restaurant Association, och i samarbete med stadsrådets turismavdelning.

Under denna vecka serverar de deltagande restaurangerna en omfattande avsmakningsmeny som måste innehålla en maträtt med ñora och en annan maträtt med räkor, både vid lunch och middag.

Dyner, natur, hav

Golfbanor i Guardamar del Segura

Guardamar del Segura har inga golfbanor inom sitt kommunala område. Det finns dock 11 golfklubbar i det omgivande området. Närmaste är: Golf La Marquesa, i grannstaden Rojales (4,7 km), Greenlands Golf (9,5 km) och La Finca Golf - Golf Quara (12,4 km).

Dyner, natur, hav

Att ha natur vid stranden är något som inte alla städer kan skryta med. I Guardamar del Segura har du till ditt förfogande de 800 hektar av dess naturliga landskap som består av sanddyner och tallskogar precis vid stranden. En perfekt plats för promenader eller cykling och för att njuta av det hälsosamma liv som kommer av att leva nära naturen i hjärtat av Medelhavet.

Sport i Guardamar

Sport i Guardamar

Guardarmar har olika offentliga anläggningar för utövande av flera sporter, bland dem är:


 • Marina de las Dunas marina. Beläget vid mynningen av Segura-floden i Medelhavet, är det den enda marinan i Guardamar del Segura. Här kan du utöva ett brett utbud av vattensporter (segling, vindsurfing, vattenskidor, kanotpaddling eller jetski). Du kan delta i dyk-, jolleseglings- eller vindsurfingkurser och delta i fisketävlingar och regattor som organiseras av Nautical Club.

 • Sportkomplexet ”Las Rabosas”. Här finns tre fotbollsplaner, varav en med toppmodernt konstgräs, och en friidrottsbana.

 • Kommunala sportanläggningen ”Palau Sant Jaume” Ligger 20 meter från stranden och 30 meter från Pinada och sanddynerna. Det har 2 multifunktionella rum för kampsport, ett viktrum och en central täckt domstol med utrustning för inomhusfotboll, basket, volleyboll och badminton.

 • Kommunalt sportcenter och pool. Det har 4 tennisbanor (snabb yta), en fronton, 2 paddeltennisbanor, 2 multisportbanor (2 basketplaner och 2 inomhusfotbollsplaner) och 3 utomhuspooler.

 • Uppvärmd kommunal simbassäng 'Manel Estiarte'. Den har en pool med åtta banor på 2x25 meter där simning, vattenmatrogymnastik eller vattengymnastik undervisas.

Vad finns det att se i Guardamar?

Stränder i Guardamar del Segura I

Tack vare sina 11 kilometer stränder har du i Guardamar del Segura ett brett utbud av alternativ för att njuta av havet vid strandpromenaden. Alla har fin gyllene sand, vissa är omgivna av vildare natur och andra ligger i stadens centrum, med alla tjänster.

Å ena sidan har du Beaches of the Centre och La Roqueta, två urbana stränder om du vill vara nära staden för att gå till dess restauranger, kaféer, butiker eller promenera längs strandpromenaden, livlig på sommaren och något tystare under vintermånaderna och mycket nära den berömda Reina Sofia-parken.

Norr om Segura-flodens mynning ligger Jungfrustranden i Tossals, en naturiststrand som är mer än 1,6 km lång, helt fin sand och ligger norr om Segura-flodens mynning.

Stränder i Guardamar del Segura I

Stränder i Guardamar del Segura II

En annan av de stränder som du hittar omgiven av natur, söder om mynningen, är Playa del Vivers, med en blå flagga och omgiven av vegetation och tallskogar. I de omgivande sanddynerna kan du också besöka de arkeologiska platserna i det islamiska kalifatet Rábita och den feniciska staden La Fonteta.

Näst söderut ligger Babylon Beach, med mer än en kilometer gyllene sand och kännetecknas av sina låga hus, hem till de första semesterfirarna i slutet av 1800-talet.

I den södra delen av stadskärnan hittar du Moncaio Beach, med blå flagg och cirka 1,5 kilometer lång, Playa del Camp, mycket lugn och omgiven av pinjeskogar, och Playa de les Ortigues, orörd och belägen mellan sanddyner, för att njuta av havet mitt i naturen.

Stränder i Guardamar del Segura II

Tallskogspark och sanddyner

merMinus Information om mig

Pinada de Guardamar del Segura har förklarats vara en plats av gemenskapsintresse och är en av de mest karakteristiska platserna i staden. Det är en dynskog som täcker 800 hektar av det kommunala området, med träd, orörda stränder och till och med arkeologiska lämningar.

Skogsplanteringen i slutet av 1800-talet har gjort det till ett skogsområde av stort värde, med tallar, eukalyptus, palmer och cypresser, som kan besökas via vandrings- eller cykelvägar. Bland dem är Alfonso XII Park , med 8 kilometer enkla stigar för hela familjen

Detta område är också hem för två arkeologiska platser i Guardamar , som anses vara platser av kulturellt intresse på grund av deras historiska relevans. Dessa är Rábita Califal, en islamisk moské, och Fontenta, en hamnstad från den feniciska perioden. Två skatter som kompletterar ett unikt naturområde precis vid stranden.

Tallskogspark och sanddyner

Reina Sofia Park

En annan av de mest charmiga platserna i Guardamar del Segura är utan tvekan Reina Sofia Park, som ligger mitt i hjärtat av staden och mycket nära stränderna. Det är en naturlig miljö där besökare lever med ekorrar, sköldpaddor, påfåglar, ankor och svanar i frihet och njuter av skuggorna från de lummiga träden och lugnet i stillheten i dammarna och de små vattenfallen.

En plats att promenera längs dess promenader och träbroar, koppla av på kullarna eller ta en drink i cafeterian, eller njuta av gungparken med barnen.

En plats som måste besökas, som också inkluderar ett kulturellt erbjudande med utomhusmusik i sitt auditorium, som är särskilt aktivt under sommarsäsongen.

Reina Sofia Park

Andra naturområden i Guardamar

merMinus Information om mig

Förutom dessa utrymmen har den magnifika naturmiljön i Guardamar del Segura:

 • Mynningen av Segura-floden. Gola del Segura och dess sista sträcka till Medelhavet är en av våtmarkerna i södra Valencia där du kan se ett stort antal vattenfåglar som grå häger, natthäger eller stilt.

 • Lagunas de La Mata och Torrevieja naturpark En annan våtmark med en yta på 3.700 hektar med en viktig reserv av fåglar, inklusive flamingo och svarthalsad grebe. Det upptar kommunerna Guardamar del Segura, Torrevieja, Los Montesinos och Rojales. Parken kan utforskas till fots, med cykel eller på hästryggen. Det finns ett informations- och tolkningscenter med en omfattande grafisk utställning av hela det salta ekosystemet.
Andra naturområden i Guardamar

Arkeologiskt arv I: Damen i Guardamar

Guardamar del Segura har ett rikt kulturellt och arkeologiskt arv som ett resultat av de olika ockupationerna under olika historiska perioder som feniciska, iberiska, romerska och muslimska kalifatet. Höjdpunkter:

 • Fenicisk hamnstad La Fonteta (VIII till VI f.Kr.), vid mynningen av Segura-floden.

 • Muromgärdad kärna av Cabezo Pequeño del Estaño (VIII och VII f.Kr.), i Rinconada-området.

 • Nekropolis och bosättning av Cabezo Lucero (VI till III f.Kr.). Här hittades 1987 vad som är känt som Damen från Guardamar, en stenbyst av en iberisk dam, med kläder som liknar Elche-damens, från 450-350 f.Kr. Den anses vara en av stadens symboler och förvaras på Alicantes arkeologiska museum (MARQ).
Arkeologiskt arv I: Damen i Guardamar

Kulturellt och arkeologiskt arv II: Rábida, slott och kyrka.

I Guardamar kan du dessutom besöka:

 • Rábita Califal de las Dunas de Guardamar (900-talet), i sanddynerna i Guardamar, bredvid mynningen av Segura-floden. Det är den äldsta arabiska bosättningen i Spanien.

 • Castle of Guardamar (1200-talet). Det fungerade som en fästning som skyddade invånarna från muslimska attacker. Det förstördes nästan helt av en jordbävning på 1800-talet, varefter staden Guardamar flyttade till sin nuvarande plats.

 • San Jaime Apóstol-kyrkan (1800-talet). Den byggdes i centrum av staden efter jordbävningen 1829, som förstörde det tempel som byggdes 1724, vilket i sin tur byggdes över ett annat tempel som byggdes på 1300-talet.
Kulturellt och arkeologiskt arv II: Rábida, slott och kyrka.

Museer i Guardamar del Segura

Guardamar del Segura har 2 museer:

 • Museo Arqueológico de Guardamar (MAG). Det ligger i Casa de Cultura-byggnaden. Museet invigdes 1989 och visar arkeologiska samlingar från de olika arkeologiska platserna i staden.
 • House-Museum Engineer Mira. Det delar sitt huvudkontor med turistbyrån, bredvid rådhuset. Det är huvudsakligen tillägnat Francisco Mira y Botella (1862-1944), skogsbruksingenjören ansvarig för återplanteringen av Pinada de Guardamar del Segura tallskog, som genomfördes från 1896 till 1930 för att stoppa sanddynernas framfart
Museer i Guardamar del Segura

Auktioner av färsk fisk

Från måndag till fredag, kl 10.00, och öppen för allmänheten, äger de traditionella auktionerna av färsk fisk som fångats av Guardamars fiskeflotta rum i Lonja Pesquera de Guardamar, som ligger i Marina de las Dunas Marina och fiskehamn.

Den traditionella auktionsmetoden börjar med ett högsta pris, som auktionsförrättaren gradvis sänker tills den intresserade parten räcker upp handen och köper till det priset. De flesta av de brickor som auktioneras ut väger 1 kg.

Färsk fisk av högsta kvalitet från Guardamar landas och auktioneras ut varje dag på fiskmarknaden. De viktigaste arterna som fångas är guldbraxen, sjötunga, piggvar, bläckfisk, röd mulle, röd mulle och räkor (från mars till augusti).

De viktigaste arterna som fångas är guldbraxen, sjötunga, piggvar, bläckfisk, röd mulle, röd mulle och räkor (från mars till augusti).

Auktioner av färsk fisk

Hur tar man sig till Guardamar del Segura?

1

Med bil

Guardamar är ansluten till andra kuststäder som Santa Pola eller Torrevieja, flygplatsen i Elche-Alicante eller huvudstaden via national road N-332 och ligger mycket nära motorvägen AP-7.

2

Med flyg

Guardamar del Segura ligger 25 kilometer söder om den internationella flygplatsen El Altet, Elche-Alicante Miguel Hernández, som trafikeras av direktflyg från Spanien, Europa och andra internationella destinationer.

3

Till sjöss

Guardamar del Seguras marina heter Marina de las Dunas och ligger intill flodens mynning och stranden Vivers, mycket nära stadens centrum. Här finns 500 förtöjningsplatser för båtar upp till 15 meter och service som segelskola, fritidscenter, strandbar och restaurang.

4

Med kollektivtrafik

Guardamar busstation trafikeras av regelbundna linjer från de viktigaste närliggande städerna både från Alicante, som Orihuela, Elche eller Torrevieja, och Cartagena, i Murcia. Några av bussbolagen är Avanza, Sigüenza, La Inmaculada eller Bam. Om du kommer med tåg är den närmaste stationen förortstågstationen som går från Alicante till Murcia och passerar genom städer som Elche eller Orihuela, bara några kilometer bort;

Officiella webbplatser med mer information om Guardamar del Segura:

Turism i
Guardamar del Segura

Kommunfullmäktige i
Guardamar del Segura

Vill du ha mer information?