September är druvornas månad i Spanien. Det är nu den mest fruktbara tiden för älskare av enoturism. Denna typ av turism, som innebär att man reser genom landets vinregioner för att lära känna det genom viner och gastronomi, är inte längre något outforskat och ovanligt. Varje år reser miljontals turister på ”vinrutter” till de mest kända vinregionerna i Spanien, där de får njuta av landskapet kring vingårdarna, besöka vingårdar (bodegas), se vinproduktionsprocessen med egna ögon, delta i provsmakningar eller delta i skötseln av vinrankorna och lokala festivaler tillägnade druvskörden. Vår provins Alicante har också sina egna vinrutter. De går i söder genom städerna längs floden Vinalopos lopp - Alguena, Monovar, Novelda, Petrer, Pinoso, Salinas, Villena och Elche - och i norr i Marina Alta och Baja-regionen i städerna Jalón, Alcalali, Benissa, Llibert, Benicembla, Castell de Castells och Parsent. Många vingårdar är öppna för allmänheten i Alicante, bland dem: - Bodegas Enrique Mendoza i Alfas del Pi - Heretat de Cesilia i Novelda - förutom vin tillverkas här olivolja. Alla produkter har miljöstatus. - Francisco Gomez i Villena - känd för sina vinkällare. Villena i allmänhet är rik på vingårdar. Dalarna i Vinalopo-distriktet med sina många vingårdar, olivlundar, slotten Petrel, Saxe och Atalaya och naturreservat är en verklig skatt i provinsen. - Faelo i Elche är en liten familjeägd bodega med 100 års historia - Bocopa i Petrera är den största vingården som är känd för sina mousserande Marina-viner. Ja, vinframställningen i denna region, trots sin århundraden gamla historia, är inte lika hypad som, säg, Rioja eller Ribera del Duero. Men Alicante vit Moscatel, röda och rosé Monastrells och åldrade Fondillons är med rätta lovvärda och värda uppmärksamhet. Till exempel har få människor utom specialister och vinkännare förmodligen hört talas om fondillon. Samtidigt var detta vin ett av de första i världen, tillsammans med champagne, sherry och portvin, att få rätt till sitt eget namn. Det görs av sent skördade Monastrell-druvor och lagras på ekfat i 10 år. Produktionen av vinet började på 1400-talet och enligt legenden var detta vin Solkungens - Ludvig 14:s - sista önskan innan han dog. Fondillon kallas ofta det kungliga vinet, eftersom det fram till 1800-talet var erkänt över hela världen och levererades till monarkernas bord och adelsmännens mottagningar. Vinet nämndes av Alexandre Dumas, Emilio Salgari och Daniel Defoe. Efter phylloxeraepidemin i början av 1900-talet återupptogs vinproduktionen först på 60-talet, och eftersom processen är komplex och lång är det få vingårdar i södra Alicante i Monovar, Pinoso och Villena som nu tillverkar fondillon.