29 | 09 | 2019
Söndagen i Spanien betraktas traditionellt som en familjedag. Medelhavsstilen innebär söndagspicknick och familjeluncher, avkoppling på stranden eller att träffa en stor grupp människor i barer och kaféer runt samma bord. Och medelhavsköket, som baseras på olivolja, färsk frukt och grönsaker samt färsk fisk och skaldjur, anses vara en av de främsta orsakerna till spanjorernas långa livslängd. Naturligtvis är Spanien ett land värt att smaka på. Och dess gastronomi är känd för sin mångfald, eftersom varje region har sina egna traditionella rätter. Vad kan skryta med köket i Alicante-provinsen och vår favorit Costa Blanca? Först och främst är det fisk och skaldjur. Färsk fisk (dorada, svärdfisk, marulk, abborre, ål, rödspätta, sardiner, ansjovis) bakas i salt, grillas eller paneras, serveras med såser, här görs fiskbuljonger. I Torrevieja, Santa Pola och Tabarka Island, till exempel, förbereder de en typisk fisksoppa - caldareta - baserad på fiskbuljong, med hackad fisk och potatis. Räkor, snäckor, bläckfisk och bläckfisk, bläckfisk och musslor ångas, steks i olivolja, stuvas och bakas. De unika röda räkorna från Denia, till exempel, är en exklusiv produkt och en njutning för gourmeter. Du kan inte göra utan traditionell Valencian paella med bönor, kyckling och kanin. Men i själva verket finns det många recept på paella: med fisk, kött, skinka, skaldjur, svamp eller grönsaker, de enda oföränderliga ingredienserna är ris och saffran. Paella är faktiskt ett sätt att laga torrt ångat ris i en platt panna. Och det finns också: - Meloso (meloso) med fisk, musslor och paprika eller caldero (caldero) med fisk, vitlök, tomater och paprika - blötare versioner av ris. - Caldoso (caldoso) är praktiskt taget en tjock soppa. Den görs ofta på vintern med hummer eller hummer. - Arroz a banda - när ris kokas i en buljong av småfisk, med tillsats av pepparkorn gnora och vitlök alioli sås. och många andra. En vardaglig ingrediens i sallader, varma rätter och som en oberoende maträtt i Medelhavet, naturligtvis, ostar, främst gjorda av mjölk från får eller getter. Man skiljer mellan färsk (tierno), halvlagrad (semicurado), lagrad (curado) och åldrad (Viejo). Vid kusten kan man hitta sina egna sorter, t.ex. den färska getosten Blanquet, den mjuka Tovallo eller den söta La Nucia. Här kan du prova den traditionella spanska gazpacho - en kall soppa med tomater, gurka, paprika och vitlök, och den berömda tortillan - en omelett gjord på potatis och ägg, och olika tapas - snacks i form av smörgåsar, eller grillade fikon i bacon, eller fyllda svampar med iberisk skinka och vitlök. Det spanska köket är oändligt, kanske kan du inte lista och prova allt under en livstid. Upptäck din egen smak av Spanien och njut av din måltid!