30 | 12 | 2019
Nyårsafton är precis runt hörnet och det är dags att kyla champagnen! Eller snarare cava, för det är det spanska namnet på mousserande vin. Cava produceras huvudsakligen i Katalonien, i regionen Penedès, och är en ursprungsskyddad beteckning. Enligt lagen är de regioner som har rätt att producera cava också: Rioja, Extremadura, Valencia, Aragon och Navarra. De mest kända producenterna är Codorniu och Freixenet. Och staden San Sadurni d'Anoia, nära Barcelona, är erkänd som huvudstad för cava. Det var med bodegan Codorniu, som ligger i den katalanska staden Vilafranca del Penedis, som den spanska cavaens historia började. År 1872 producerade Don José Roventos, ägaren till bodegan, den första flaskan mousserande vin. Han studerade champagneteknik i Frankrike och var den förste som framgångsrikt införde champaniseringsmetoden i sitt hemland. Cava framställs huvudsakligen av 3 druvsorter: Macabeo, Charello och Parellada. De röda sorterna Garnacha, Monastrell och Pinot Noir används också för rosa champagne. Åldringsprocessen för cava varar minst 9 månader. Förresten kommer namnet ”cava” från den plats där vinet lagras. På katalanska betyder ”cava” grotta eller källare. Beroende på lagringsgraden kan cava vara joven (9-15 månader), reserva (15-30 månader) och gran reserva (mer än 30 månader). Den stora majoriteten produceras utan tillsatt socker - Brut Natura är den mest populära kategorin. Enligt en vanlig uppfattning är det bubblorna som avgör om en cava är av hög kvalitet. Ju tunnare och finare de är, desto bättre är dryckens kvalitet.