15 | 09 | 2019
Den 59:e internationella paellatävlingen i Valencia inleds idag kl. 11.00 i den valencianska staden Sueca. Denna paellatävling hålls varje år för att utse den bästa mästaren av en av de mest internationella rätterna inom spansk gastronomi. Tävlingens historia går tillbaka till 1961. Då var det 600 år sedan bilden av Vår Fru, Suecas skyddshelgon, uppenbarade sig och europeiska turister hade börjat upptäcka den spanska Medelhavskusten. Av dessa skäl beslutade stadens dåvarande borgmästare Francisco Segarra Fabia att anordna en festival tillägnad paella. Det hela började med risfestivalen, som omfattade en nationell paellatävling och riskavalkaden, en hästdragen procession som leddes av risdrottningen, klädd i traditionell valenciansk dräkt. Evenemangets popularitet växte gradvis och 1980 fick festivalen status som en turistattraktion. 1987 inleddes samarbetet mellan Valencian Community Cuisine Supervisors Club, Valencian Association of Cooks and Bakers och Spanish Federation of Cooks and Bakers och sedan dess har de varit de officiella arrangörerna av tävlingen. År 1990 deltog internationella tävlande från Europa, USA och Japan i festivalen. Samma år godkändes det valencianska paellareceptet för tävlingen officiellt och firandet av den internationella festivalen förklarades vara en nationell turistattraktion. 2016 lades en ny semifinal till för Australien och Nya Zeeland, som hölls i Tasmanien. De tävlande måste vara professionella kockar, myndiga och representera restauranger eller gastronomirelaterade organisationer. Varje kock får åtföljas av en assistent. Paellan tillagas för 15 personer enligt det recept som skrivits av organisationskommittén för den internationella tävlingen och godkänts av Culinary Club of the Valencian Community. Traditionellt görs den valencianska paellan av Bomba-ris, kyckling- och kaninkött, sniglar, bönor och bönor, med tillsats av saffran. Tävlingsreceptet innehåller nödvändigtvis en hemlig ingrediens, vars hemlighet kommer att avslöjas före starten. Förutom mat förser organisationen varje deltagare med en 70 cm stekpanna, en trebeda - ett stativ för stekpannan - och ved för matlagningen. Under det senaste året har 8 länder deltagit i semifinalerna. Åtta kockar från Australien, Japan, Mexiko, USA, Frankrike och Italien har tagit sig till finalen, och idag tävlar de mot de bästa kockarna i Valencia. Vinnaren kommer att få titeln världens bästa kock för att ha lagat den ursprungliga valencianska paellan och ett kontantpris. Förra årets seger gick till kockarna från restaurangen Bon Aire i El Palmar. Och det är mycket symboliskt, för det var i byn El Palmar, bara 12 kilometer från Valencia, vid stranden av Albufera-sjön, där ris har odlats i århundraden på sumpiga fält, som denna rätt, som har blivit drottningen av det spanska köket, först tillagades.