20 | 10 | 2019
Turrón, en traditionell spansk julgodis, har redan dykt upp på hyllorna i de spanska stormarknaderna. Trots att det fortfarande är två månader kvar till jul. Vad en turron är, hur den uppstod, hur den är - allt detta kan man lära sig i den lilla staden Gijon, som ligger i provinsen Alicante. Där finns ett helt museum tillägnat denna delikatess. Varför just där, kanske du frågar. Saken är den att Gijona sedan urminnes tider anses vara mandelhuvudstaden i Alicanteprovinsen och födelseplatsen för nötnougat. Ja, turrón är en nougat som traditionellt tillverkas av honung, äggvita och rostade mandlar eller andra nötter. Den har varit känd i en eller annan form i Medelhavsområdet sedan det antika Rom. Det kanske första omnämnandet av en delikatess som liknar den moderna går tillbaka till 1400-talet: det är känt att torrone serverades i Cremona i Italien 1441 vid en bankett i samband med bröllopet mellan Francesco Sforza och Bianca Maria Visconti. I Gijon har tillverkningen av torrone dokumenterats sedan 1500-talet, men det finns rapporter om att staden har tillverkat denna söta godsak sedan 1200-talet. Turrón har många olika sorter. Men i allmänhet delas den in i två stora grupper beroende på hårdhetsgrad: 1. Alicantian (hård) - när mandel tillsätts i den karamelliserade massan - den liknar mycket vår kozinaki, som alla känner till sedan barndomen. 2. Gijon (mjuk) - krossad pastaliknande nötmassa som liknar halva. Produktens kvalitet avgörs av innehållet av mandel. Den ursprungliga Gijon turrón bör innehålla 64 % mandel, Alicante - 60 %. Numera är variationen av alla typer av turrón förvånansvärd. Den görs av hasselnötter, jordnötter, med tillsats av valnötter, med choklad, med fruktpraliner, likörer, marsipan, kanderad frukt, kokosnöt osv. Men det är mandeln som anses vara den klassiska. Turronerna från Alicante och Gijón är till och med skyddade av den officiella statusen för geografiskt ursprung. Utställningen på museet i Gijon berättar bara om alla nyanser i beredningen av denna konfekt. Produktionsprocessen visas i en liten film, tre våningar upptas av en utställning av råvaror och utrustning. Miniatyren visar alla produktionsstadier. De mest kända varumärkena presenteras i utställningsfönster. Och naturligtvis kan du här smaka på nygjorda delikatesser och köpa din favorit. Museet är beläget på fabrikens område. Det finns så många som 30 fabriker i staden, de flesta av dem arbetar från september till december. Faktum är att mandlarna skördas från augusti. Detta faktum förklarar varför Turron anses vara en jul- och nyårssötma och från februari till oktober hittar du den inte i de flesta stormarknader.