22 | 09 | 2019
Vem av oss i barndomen drömde inte om att komma till en riktig chokladfabrik, eller, när han läste Roald Dahls saga ”Charlie och chokladfabriken”, föreställde han sig inte själv på hjältarnas plats i detta söta barnparadis? I provinsen Alicante, i den lilla staden Villajoyosa, som ligger nära Benidorm, kan din barndomsdröm förverkligas. Här hittar du den berömda Valor-fabriken, som anses vara Spaniens främsta chokladtillverkare. För 138 år sedan, 1881, grundade den lokala ”Willy Wonka” - Valeriano Lopez Lloret, känd som Senor Valor, ett litet familjeföretag som tillverkade choklad. Idén verkade inte så bra till en början, eftersom byn var specialiserad på fiske, och Señor López bestämde sig plötsligt för att tillverka chokladkakor. De första som smakade var naturligtvis familjemedlemmar och bekanta, men så småningom tog verksamheten fart. Fram till mitten av 1800-talet tilldelades varje chocolatier ett område där han kunde sälja sina produkter, och Señor Valor levererade sin choklad till flera städer i provinserna Toledo och Cuenca. När verksamheten togs över av grundarens son hade ryktet om Villajoyosa-chokladen redan nått Madrid. Ett språng i utvecklingen skedde under 20-30-talet. På 20-30-talet på 1900-talet, när fabriken fick elektricitet och en lastbil dök upp för att transportera beställningar till andra städer. I mitten av 60-talet flyttade fabriken till staden, en ny stor fabrik byggdes, vilket gjorde det möjligt att öka produktionen och utöka produktsortimentet. Företaget började producera 100% ren choklad och övergav ersättningen av kakaosmör med vegetabiliska fetter. Än idag sker chokladtillverkningsprocessen här, från malningen av kakaobönorna till den färdiga chokladkakan. Den första moderna chokladfabriken som skapades av Valor i Spanien var 1984. Det var fröet till den första franchisen som skulle dyka upp 1993. Idag finns Valor chokladbutiker och cafeterior i hela Spanien, och fabrikens produkter exporteras till många länder runt om i världen. Fabriken är nu öppen för allmänheten. Visningar av det gamla bostadshuset och verkstaden, där museets utställning finns, är gratis. I museet kan du se de allra första verktygen som en gång användes för att tillverka choklad. Museet har till och med ett eget kakaoträd i ett växthus på museets område. Men det spanska klimatet är naturligtvis inte lämpligt för odling av kakaobönor i industriell skala. De levereras från Ecuador, Ghana och Peru. Under rundvandringen visas en kort film om fabrikens historia och man guidas genom ett glasgalleri ovanför verkstäderna där man kan följa produktionsprocessen. Denna smakrika resa in i chokladens värld avslutas med en gratis provsmakning i museibutiken, där du också kan köpa dina favoritprodukter från fabriken.